The Effect of Fruit Maturity Levels on The Yield Losses and Quality of Robusta Coffee Green Bean
Abstract
Keywords
Full Text:
PDF (Indonesian)References
Anon. (2008). Pedoman Pengamatan dan Pelaporan Perlindungan Tanaman Pangan. Jakarta. Cetakan 11.
Badan Standardisasi Nasional. (2008). SNI 01-2907-2008 Syarat Mutu Biji Kopi. Jakarta: Badan Standardisasi Nasional.
Badan Standardisasi Nasional. (1992). SNI 01-2891-1992 Cara Uji Makanan dan Minuman. Jakarta (ID): Badan Standardisasi Nasional.
Baker, C. (1992). Thermal tolerance of the coffee berry borer Hypothenemus hampei: Predictions of climate change impact on a tropical insect pest. Journal Plos One, 4(8), 64-87.
Bengkulu (2018). Provinsi Bengkulu Dalam Angka. Bengkulu: Badan Pusat Statistik Provinsi Bengkulu.
Bengkulu (2019). Provinsi Bengkulu Dalam Angka. Bengkulu: Badan Pusat Statistik Provinsi Bengkulu.
Drinnan, J.E., dan Menzel, C.M. (1995). Temperature affects vegetative growth and flowering of coffee (Coffea arabica L.). Journal of Horticultural Science, 70(1), 25-34.
Gardjito, M., & Rahadian, D. (2011). Kopi. Kanisius, Yogyakarta.
Butar, B., Suryani, I., Aprianto, Dwinardi, & Alnopri (2017). Insidensi penggerek buah kopi robusta (Hypothenemus hampei Ferr.) di Kecamatan Kepahiang dan Kecamatan Ujan Mas pada tanaman asal sambung pucuk (tak-ent) dan seedling. (Thesis, Universitas Bengkulu).
Irulandi, S., Rajendran, R., Chinniah, C., and Samuel, S.D. (2007). Influence of weather factors on the incidence of coffee berry borer, Hypothenemus hampei Ferr. (Scolytidae: Coleoptera) in Pulney hills, Tamil Nadu. Madras Agricultural Journal, 94 (7/12), 218-231.
Leatemia, J. A., & Rumthe, R. Y. (2011). Studi Kerusakan Akibat Serangan Hama pada Tanaman Pangan di Kecamatan Bula, Kabupaten Seram Bagian Timur, Propinsi Maluku. Jurnal Agroforestri, 6(1), 52–56.
Murthy, P. S., & Naidu, M. M. (2011). Improvement of robusta coffee fermentation with microbial enzymes. European Journal of Applied Sciences, 3(4), 130–139.
Prastowo, B., Karmawati, E., Rubijo, S., Indrawanto, C., & Munarso, S. J. (2010). Budidaya dan pasca panen kopi. Pusat Penelitian dan Pengembangan Perkebunan. Bogor.
Purba, R. P., Bakti, D., & Sitepu, S. F. (2015). Hubungan persentase serangan dengan estimasi kehilangan hasil akibat serangan hama penggerek buah kopi Hypothenemus Hampei Ferr.(Coleoptera: Scolytidae) di Kabupaten Simalungun. Jurnal Agroekoteknologi Universitas Sumatera Utara, 3(2), 104777.
Rahardjo, P. (2017). Berkebun Kopi. Penebar Swadaya.
Randriani, E., & Wardiana, E. (2015). Stabilitas hasil tiga klon kopi Robusta Bengkulu sebagai klon unggul lokal. J. TIDP 2(3), 159-168
Rosmana, S., Afrizon, Musaddad, D., Hartono, R., Yuliasari, S. (2019). Kajian teknologi budidaya dan pascapanen kopi untuk peningkatan produktivitas dan kualitas kopi di provinsi Bengkulu. BPTP Bengkulu, Press.
Rubio G., J. D., Bustillo P., A. E., Vallejo E., L. F., Acuña Z., J. R., & Benavides M., P. (2008). Alimentary canal and reproductive tract of Hypothenemus hampei (Ferrari) (Coleoptera: Curculionidae, Scolytinae). Neotropical Entomology, 37(2), 143–151. https://doi.org/10.1590/S1519-566X2008000200006
Vega, F. E., Infante, F., Jaramillo, J., Castillo, A., & Vega, F. (2010). The coffee berry borer, Hypothenemus hampei (Ferrari) (Coleoptera: Curculionidae): a short review, with recent findings and future research directions. Terrestrial Arthropod Reviews, 2(2), 129–147.
Zahro’in, E., & Yudi, Y. (2013). Tingkat serangan penggerek buah kopi (PBKo) Hypothenemus hampei Ferr. di Propinsi Jawa Timur pada September 2013. Pusat Penelitian Kopi dan Kakao Indonesia.
DOI: http://dx.doi.org/10.21082/jtidp.v8n2.2021.p67-78
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2021 Jurnal Tanaman Industri dan Penyegar

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
P-ISSN: 2356-1297
E-ISSN: 2528-7222
Accredited No.30/E/KPT/2018 on Oktober 24, 2018 by Ministry of Research, Technology and Higher Education of the Republic of Indonesia
Jurnal Tanaman Industri dan Penyegar (JTIDP) Editorial Office :
Indonesian Industrial and Beverage Crops Research Institute
Jl. Raya Pakuwon Km. 2, Parungkuda, Sukabumi 43357 Jawa Barat Indonesia
Telp : (0266) 6542181
Fax : (0266) 6542087
Email : jtidp@litbang.pertanian.go.id, uppublikasi@gmail.com
Website : http://balittri.litbang.pertanian.go.id
View My Stats