Disain dan Kinerja Mesin Pemotong Sabut Kelapa Muda [Design and Performance of Tender Coconut Husk Trimmer Machine ]

Nicolas Tumbel, Supardi Manurung

Abstract


Coconut fruit has an enormous size that requires a spacious place to pack. Serving young coconut required an fascinating shape so the customers are more interested to drink young coconut water. This activity was held in Baristand Industri Manado in March-December 2015. Engineering activities of coconut coir tool machine have been conducted with the aim to design and test the performance of coconut coir cutters. Young coconuts are shaped like diamonds by eliminating a part of coconut coir providing a more elegant and attractive shape. The process is done by cutting some coconut husk surface with cutting machine tool. This machine has a dimension of 95 cm of length, 60 cm of width and 142 cm of height. The machine built using stainless steel, equipped with a bottom and top lever, an arrow-shaped holder, 2 cutting knives (body and shoulders parts), cutting knife on both the bottom and the top, 1 HP/1420 rpm electric motor and frame/stand. The position of the blade on body part has inner slope of 95 ° while the outer slope 85 °. Shoulder- cutting knife with an inner slope angle of 45° while the outer 45°. The time used for cutting coconut coir for 0 days storage is 172 seconds, 2 days storage is 178 seconds, and 4 days storage is 204 seconds. This machine is able to cut 21 young coconuts per hour, with unpeeled portion is around 1.1-11.27%. This machine is suitable for Small Medium Enterprises (SMEs), restaurants/cafes and young coconut traders.  

ABSTRAK


Buah kelapa memiliki sifat yang kamba sehingga memerlukan banyak tempat pada saat dilakukan pengemasan. Kelapa muda dalam penyajiannya diperlukan bentuk yang menarik sehingga pelanggan lebih tertarik untuk minum air kelapa muda. Kegiatan ini dilaksanakan di Baristand Industri Manado pada bulan Maret-Desember 2015. Kegiatan rekayasa alat mesin pemotong sabut kelapa muda telah dilaksanakan dengan tujuan untuk merancang dan menguji kinerja alat pemotong sabut kelapa muda. Kelapa muda dibentuk menyerupai berlian dengan maksud untuk menghilangkan sifat kamba pada sabut kelapa serta memberikan bentuk yang lebih elegan dan menarik. Pembuatannya dilakukan dengan cara memotong sebagian permukaan sabut kelapa dengan menggunakan mesin pemotong. Alat pemotong kelapa muda yang dirancang memiliki dimensi panjang 95 cm, lebar 60 cm dan tinggi 142 cm. Alat terbuat dari bahan stainless steel, dilengkapi dengan tuas/pengungkit bawah dan atas, dudukan kelapa bentuk panah, 2 buah pisau pemotong (bagian badan dan bahu), pisau pemotongan bagian dasar dan puncak, motor listrik 1 HP/1420 rpm, dan rangka/dudukan alat. Letak pisau pada alat pengupas atau pemotong sabut kelapa muda bagian badan (body) kelapa dengan sudut kemiringan bagian dalam 95° sedangkan bagian luar 85°. Pisau pemotong bahu dengan sudut kemiringan bagian dalam 45° sedangkan bagian luar 45°. Waktu yang digunakan untuk pemotongan sabut untuk kelapa yang berumur penyimpanan 0 hari adalah 172 detik, penyimpanan 2 hari dengan waktu 178 detik, dan penyimpanan 4 hari adalah 204 detik. Alat mesin yang dihasilkan mampu untuk memotong 21 buah kelapa muda per jam dengan bagian yang tidak terkupas adalah 1,1-11,27%. Penggunaan mesin pemotong sabut kelapa ini sesuai untuk Usaha Kecil Menengah (UKM), restoran/cafe dan pedagang kelapa muda.


Keywords


Kinerja alat; air kelapa muda; penyimpanan; alat

Full Text:

PDF

References


Abdullah, H., Y. Djamalu., dan S. Botutihe. 2014. Pembuatan Alat Pengupas Sabut Kelapa Muda Sistem Putar. Jurnal Teknologi Pertanian Gorontalo (JTPG). 1(2):183-192.

Alonge, A.F., dan W.B. Adetunji. 2011. Properties of Coconut (Cocos nucifera L.) Relevant to Its Dehusking. Journal of Agricultural Science and Technology A1: 1089-1094.

Butar-butar, A.R., S.B. Daulay., L.A. Harahap., dan Susanto, E. 2013. Test of Variant Knife Edge Shape on Mechanical Coconut Peeler. Jurnal Rekayasa Pangan dn Pertanian. 1(2): 74-77.

Jarimopas, B., dan N. Ruttanadat. 2007. Development of a Young Fruit Trimming Machine. Journal of Food Engineering. 79(3): 752-757.

Jarimopas, B., N. Runtanadat, dan A. Terdwongworakul. 2008. An Automatic Trimming Machine for Young Coconut Fruit. Biosystems Engineering. 103:169-175.

Nagarajan, N., dan P.N. Sundararajan,. 2015. Fabrication of Coconut Husk Remover with Shell Cutter. International Journal of Research and Innovation in Engineering Technology. 1(12):13-18.

Rahmad, A. 2012. Pengaruh bahan pelapis terhadap kelapa muda selama penyimpanan. [Skripsi]. Departemen Teknologi Industri Pertanian, Fakultas Teknologi Pertanian, IPB. Bogor.

Rusnaldy, M. Tanviqirrahman., dan W. Ranuaji. 2009. Proses Simulasi untuk Menentukan Besarnya Gaya Potong pada Proses Bubut. Jurnal ROTASI. 11(1): 29-32.

Sabale, R.M. dan K.P. Kolhe. 2016. Design and Development of a Coconut Dehusker for Small Scale Coir Industry and Marginal Farmers. International Journal of Science, Engineering and Technology Research (IJSETR). 5(2): 591-595.

Tika, H.S., Desrial., dan D. Wulandani. 2014. Analisis Gaya Spesifik Pemotongan Sabut Kelapa Muda (Cocos nucifera L.). JTEP. 2(2):89-95.

Yahya, S., dan I.M. Zainal. 2014. Design and Performance of Young Coconut Shaping Machine. J. Trop. Agric. and Fd. Sc., 42(1): 19–28.




DOI: http://dx.doi.org/10.21082/bp.v19n2.2018.69-78

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2018 Buletin Palma

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

 


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

            

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P-ISSN: 1979 - 679X
E-ISSN: 2528 - 7141

Arkreditasi No 21/E/KPT/2018, tanggal 9 Juli 2018

Kantor Editorial :

Balai Penelitian Tanaman Palma

Jln. Raya Mapanget PO Box 1004

Telp. 0431-812430, Fax. 0431-812017

Email: balitka05@yahoo.com, buletinpalma@gmail.com

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

View My Stats