Morfologi dan Produksi Beberapa Aksesi Sagu (Metroxylon spp.) di Distrik Iwaka, Kabupaten Mimika, Papua [Morphology and Production of Some Sago Palm Accessions in Iwaka, Mimika District, Papua Province]

Fendri Ahmad, Mochamad Hasjim Bintoro, Supijatno Supijatno

Abstract


Sago is a carbohydrate-producing palm witharea about 382.198 ha in Mimika Regency. So far, research on the characterization of sago palm in this area has not existed, therefore it is necessary to do. The diversity of sago accessions in Mimika District is expected to be a source of germplasm and superior sago selection to support sago development. This study aims to obtain information about morphological characters and starch production of some sago accessions. The study was conducted using observation method of seven sago accessions, namely Mbupuri, Monepikiri, Mbapare, Tuwae, Aute, Iyaremeta and Bakaketemeta in Iwaka District, Mimika Regency, Papua Province. The result showed that the seven accessions sago differed based on morphological character namely stem, leaves and spine, and starch production. The Monepikiri accession has the longest stem and large stem diametre, namely 13.75 m and 59.00 cm, respectively. Accession Mbupuri has more leaves and wider leaves than the others. Accession Monepikiri has a production potential of more than 300 kg’s dried starch/palm and accession Mbupuri more than 200 kg’s dried starch/palm. Both accessions of this sago can be further investigated the stability of yield starch to be released as superior varieties. The morphological characters, especially the length of the stem affect the starch production because the starch is present in the pith of the stem.

ABSTRAK

Sagu merupakan tanaman sumber karbohidrat dengan luas areal di Kabupaten Mimika 382.198 ha. Penelitian tentang karakterisasi aksesi sagu di Kabupaten ini belum ada, oleh karena itu perlu dilakukan. Keragaman aksesi sagu di Kabupaten Mimika diharapkan menjadi sumber plasma nutfah sagu, dan untuk seleksi sagu unggul untuk menunjang pengembangan sagu. Penelitian ini bertujuan untuk  mendapatkan informasi mengenai karakter morfologi dan produksi pati beberapa aksesi sagu. Penelitian menggunakan metode observasi terhadap tujuh aksesi sagu, yaitu Mbupuri, Monepikiri, Mbapare, Tuwae, Aute, Iyaremela dan Bakaketemeta. Penelitian dilakukan di Distrik Iwaka, Kabupaten Mimika, Provinsi Papua. Hasil penelitian menunjukkan bahwa ketujuh aksesi tersebut berbeda karaktermorfologinya, yaitu  batang, daun dan duri. Aksesi Monepikiri memiliki batang yang paling panjang dan diameter paling besar berturut-turut, yaitu 13,75 cm dan 59,00 cm. Aksesi Mbupuri memiliki jumlah daun paling banyak dan daun paling luas.Aksesi Monepikiri memiliki potensi produksi lebih dari 300 kg pati kering/pohon dan aksesi Mbupuri >200 kg pati kering/pohon. Kedua aksesi ini dapat diteliti lebih lanjut kestabilan hasilnya untuk dilepas sebagai varietas unggul. Karakter morfologi khususnya panjang batang mempengaruhi produksi, karena pati terdapat dalam empulur batang.


Keywords


Aksesi; sagu; karakter; morfologi; produksi; pati

Full Text:

PDF

References


[AOAC] The Association Official Analytical Chemist. 2006. Official Methods of Analysis. Washington: Association of Official Analytical Chemist.

Bantacut, T. 2011. Sagu: sumberdaya untuk penganekaragaman pangan lokal. Pangan. 20(1): 27-40.

Bintoro,M.H., M.Y.J. Purwanto, dan S. Amarillis. 2010. Sagu di Lahan Gambut. Bogor: IPB Press.

Botanri, S., D. Setiadi, E. Guhardja, I. Qayim, dan L.B. Prasetyo. 2011. Karakteristik habitat tumbuhan sagu (Metroxylon spp.) di pulau Seram, Maluku. J Forum Pascasarjana. 34(1):33-44.

Dewi, R.K., M.H. Bintoro, dan Sudradjat. 2016. Karakter morfologi dan potensi produksi beberapa aksesi sagu (Metroxylon spp.) di Kabupaten Sorong Selatan. J. Agron. Indonesia. 44(1): 91-97.

Djoefrie, M.H.B., S. Herodian, Ngadiono, A. Thoriq, dan S. Amarillis. 2014. Sagu untuk Kesejahteraan Masyarakat papua: Suatu Kajian dalam Upaya Pengembangan Sagu sebagai Komoditas Unggulan di Provinsi Papua dan Provinsi Papua Barat. Jakarta: Unit Percepatan Pembangunan Papua dan Papua Barat.

Ehara, H. 2009. Potency of sago palm as carbohydrate resource for strengthening food security program. J Agron Indonesia. 37(3):209-219.

Flach, M. 1997. Sago Palm (Metroxylon sagu Rottb.). Rome: International Plant Genetic Resources Institute (IPGRI).

Gusmayanti, E., T. Machida, and M. Yoshida. 2008. Observation of leaf characteristics of spineless sago palm (Metroxylon sagu) at different phenological stages. Sago Palm. 16: 95-101.

Huwae, B.R. 2014. Analisis kadar karbohidrat tepung beberapa jenis sagu yang dikon-sumsi masyarakat Maluku. Biopendix. 1(1):59-64.

Konuma, H., R. Rolle, and S. Boromthanarat. 2012. Color characteristics of sago starch as they relate to the growth environment of the sago palm (Metroxylon sagu Robb). Journal of Agricultural Technology. 8(1):273-287.

Laan, P., M.J. Berrevoets, S. Lythe, W. Armstrong, and C.W.P.M. Blom. 1989. Root morphology and aerenchyma formation as indicators of the flood-tolerance of Rumex species. Journal of Ecology. 77: 693-703.

Limbongan, J. 2007. Morfologi beberapa jenis sagu potensial di Papua. Jurnal Litbang Per-tanian. 26 (1): 16-24.

Muhidin, S. Leomo, S. Alam, and T. Wijayanto. 2016. Comparative studies on different agroecosystem base on soil physicochemical properties to development of sago palm on dryland. International Journal of Chem Tech Research. 9 (8): 511-518.

Nakamura, S., Y. Nitta, M. Watanabe, and Y. Goto. 2005. Analysis of leaflet shape and area for improvement of leaf area estimation method for sago palm (Metroxylon sagu Rottb.). Plant Prod. Sci. 8(1):27-31.

Nakamura, S., Y. Nitta, M. Watanabe, and Y. Goto. 2009.a Method for estimating sago palm (Metroxylon sagu Rottb.) leaf area after trunk formation. Plant Prod. Sci. 12(1): 58-62

Nomenzo, P.S., C.R. Gilda, and L.R. Windell. 2012. Characterization of potential plant growth promoting rhizobacterial isolates from sago (Metroxylon sagu Rottb.) palms. Philip Agric Scientist. 95:99-105.

Novarianto, H., M.A. Tulalo, J. Kumaunang, dan C. Indrawanto. 2014. Varietas unggul sagu Selatpanjang Meranti. Buletin Palma. 15(1): 47-55.

Novarianto, H., M.A. Tulalo, J. Kumaunang, E. Manaroinsong, dan E. Sulistyowati. 2016. Seleksi dan pelepasan varietas Selatpanjang Meranti untuk pengembangan sagu. J. Metroxylon Indonesia. 1(1): 1-9.

Novero, A.U., M.B. Mabras, andH.J. Esteban. 2012. Epigenetic inheritance of spine formation in sago palm (Metroxylon sagu Roettb.). Plant Omics Journal. 5(6):559-566.

Onsa G.H., Nazamid, J. Selamat, and J. Bakar. 2000. Latent polyphenol oxidases from sago log (Metroxylon sagu): partial purification, activation and some properties. J Agric Food Chem. 48: 5041-5045.

Okazaki, M., K. Yonebayashi, N. Katsumi, F. Kawashima, and T. Nishi. 2013. Does sago palm have a high δ13 value?. Sago Palm. 21: 1-7.

Pasolon, Y.B. 2015. Environment, growth and biomass production of sago palm (Metroxylon sagu Rottb.): a case study from Halmahera, Papua and Kendari. IJSTAS. 2(1): 97-104.

Purwani, E.Y., Widaningrum, H. Setyanto, E. Santri, dan R. Tahir. 2006. Teknologi peng-olahan mi sagu. Bogor. Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Pascapanen Pertanian.

Rahayu, Y., Fitmawati, dan Herman. 2013. Analisis keanekaragaman sagu (Metroxylon sagu Rottb.) pada tiga tipe habitat di Pulau Padang Kepulauan Meranti. Biosantifika. 5(1): 16-24.

Saitoh, K., M.H. Bintoro, I. Oh-e, F.S. Jong, Hazairin, J. Louw, and N. Sugiyama. 2008. Starch productivity of sago palm in Indonesia. Sago Palm. 16: 102-108.

Shipton, W.A., A. Baker, B.J. Blaney, P.F. Horwood, J.M. Warner, D. Pelowa, and A.R. Greenhill. 2010. Nitrogen fixation associated with sago (Metroxylon sagu) and some implications. Letter in Applied Micro-biology. 52: 56-61.

Shrestha, A., K. Toyota, M. Okazaki, Y. Suga, M.A. Quevedo, and A.B. Loreto. 2007. Enhancement of nitrogen-fixing activity of enterobacteriaceae strains isolated from sago palm (Metroxylon sagu) by microbial inter-action with non-nitrogen fixers. Microbes Environ. 22(2): 190-199.

Surianto, A. Ali, dan N. Harun. 2015. Mutu pati sagu yang dihasilkan melalui proses peren-daman dan pengadukan empulur sagu. JOM Faperta. 2(1):1-11.

Syahdima, E. Yuniati, dan R. Pitopang. 2013. Kajian etnobotani tumbuhan sagu (Metroxylon spp. Arecaceae) pada masyara-kat Desa Radda Kecamatan Baebunta Kabupaten Luwu Utara Provinsi Sulawesi Selatan. Biocelebes. 7(1): 17-26.

Syakir, M., dan E. Karmawati. 2013. Potensi tanaman sagu (Metroxylon spp.) sebagai bahan baku bioenergi. Perspektif. 12(2): 57-64.

Tulalo, M.A., dan H. Novarianto. 2013. Keragaman fenotipik dan korelasi antara karakter vegetatif dengan produksi pati sagu Selatpanjang, Meranti. Buletin Palma. 14(1): 28-33.




DOI: http://dx.doi.org/10.21082/bp.v17n2.2016.115-125

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2017 Buletin Palma

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

 


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

 


            -


P-ISSN: 1979 - 679X
E-ISSN: 2528 - 7141

Arkreditasi No 21/E/KPT/2018, tanggal 9 Juli 2018

Kantor Editorial :

Balai Penelitian Tanaman Palma

Jln. Raya Mapanget PO Box 1004

Telp. 0431-812430, Fax. 0431-812017

Email: balitka05@yahoo.com, buletinpalma@gmail.com


View My Stats