Ekstraksi Pewarna Makanan dari Akar Kelapa

HILDA F.G. KASEKE

Abstract


Persyaratan pewarna untuk makanan harus murni dan tidak membahayakan kesehatan. Pewarna alami aman untuk kesehatan dibanding pewarna sintetis. Akar kelapa bermanfaat untuk kesehatan, namun perlu diteliti manfaat lain dari akar kelapa sebagai pewarna makanan alami. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengekstrak dan identifikasi zat warna pada akar kelapa yang dapat digunakan sebagai pewarna makanan. Metode penelitian yang digunakan adalah metode deskriptif, yang terdiri dari ekstraksi dan identifikasi. Ekstraksi menggunakan pelarut etanol 90% dan air. Pada proses ekstraksi dihasilkan rendemen pewarna untuk akar kelapa tua 1,21 – 1,43% dan akar kelapa muda 0,32 – 0,57%. Identifikasi serapan maksimum pada akar kelapa tua pada panjang gelombang 307,0 nm dan 231,0 nm, sedangkan akar kelapa muda 307,0 nm. Analisis khromatografi kertas dengan dua jenis pelarut, yakni Butanol : Air : Asam Asetat dan NaCl 2% dalam etanol untuk akar tua dan muda memberikan nilai Reterdation Factor masing–msing 0,208 dan 0,333. Kata kunci : Akar kelapa, ekstraksi identifikasi, pewarna makanan.

ABSTRACT

Food Coloring Extraction of Roots of Coconut Tree’s

Requirements for food coloring should be pure and not harmful to health. Natural dyes is safe for health than synthetic dyes. Coconut roots had to be beneficial to health, but it was necessary to research other benefits of coconut roots are as a natural food coloring. The purpose of this research was to extract and identification of dyes on coconut roots that could be used as a food coloring. The research used descriptive method wich consist of extraction and identification. The extraction used ethanol Solvent 90% and water. The results showed that the dye yield from the roots of an old coconut between 1.21 to 1.43% and the roots of young coconut between 0.32 to 0.57%. Identification of the maximum absorption of old coconut’s root at a wave length of 307.0 nm and 231.0 nm, while the young coconut’s roots 307.0 nm. The results of paper chromatography analysis with two differentsolvent Butanol : Water : Acetic Acid and 2% NaCl in ethanol for young and old roots are given a Reterdation Factor values 0.208 and 0.333 for each.

Keywords


Coconut roots;extraction;identification;food coloring

Full Text:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.21082/bp.v14n2.2013.95-99

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2016 Buletin Palma


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.


            

P-ISSN: 1979 - 679X
E-ISSN: 2528 - 7141

Arkreditasi No 21/E/KPT/2018, tanggal 9 Juli 2018

Kantor Editorial :

Balai Penelitian Tanaman Palma

Jln. Raya Mapanget PO Box 1004

Telp. 0431-812430, Fax. 0431-812017

Email: balitka05@yahoo.com, buletinpalma@gmail.com

 

View My Stats